Piemonte med viner från demonproducenten Luca Ferrari
17 september kl 18:00
Denna kväll provar vi Italienska viner från en ung men redan legend;
Luca Ferraris i Piemonte.Allt han producerar blir till GULD!
Sensazioni. 100% Viognier. En svårbemästrad druva som Luca pressar till fulländning.
Barbera d´Asti DOCG ”Del Martin” 2022. En elegant Barbera av högsta klass.
Barbera d´Asti DOCG Superiore ”La Regina” 2021. Ett hyllat fullblod.
Superiore innebär utvalda druvor, längre tid på ekfat och högre alkoholhalt.
Vilda frukter, sammetslent och fullt av karaktär.
Opera Prima Ruché DOCG 2020. En av Jonas absoluta favoriter.
Ruché druvan har en fantastisk smakdimension med röda bär likt de bästa Pinot Noir vinerna tillika kritikerrosat av många! Garanterat en ny smakupplevelse.
Strålande till maten eller att bara njuta av ett glas på terrassen i lugn och ro.
Barbera d´Asti DOCG ”Tinella” Superiore 2020. Ännu ett hyllat vin från Galarin i Piemonte. 5% Freisa makes it SMOOOTH!!5 viner med Barriques berömda löjromsstrutar och en krämig kantarell-risotto
795 kr
Sydafrikanska toppviner med Jonas Gullberg, Svenska Vinbolaget.
1 oktober 18:00
”Sydafrika som vinland har gått från klarhet till klarhet de senaste årtiondena. Vi kommer att prova röda och vita viner producerade av prisbelönta producenter från olika delar av detta underbara land”.
Jonas Gullberg Svenska vinbolaget
Denna kväll korkar Jonas upp 6 olika viner och Barrique serverar en två-rätters meny.
3 vita:
Viognier 2020 från Lazanou Organic Wines
Chenin Blanc, Touch of Oak 2020 från Rijks
Chardonnay 2019, Guldmedalj i Chardonnay Challenge, från Lazanou Organic Wines
3 rödaFrån Chamonix Wine Farm i Franschhoek provar vi 3 av deras toppviner:
Feldspar Pinot NoirRouge, en underbar blend i Bordeaux-stil
Troika, en fullblodsblend.
6 viner och en 2-rätters meny 845 kr
Toast Skagen och Boeuf Bourguignon med tryffelpotatispuréPomerolviner från 2 slott i östra Bordeaux
15 oktober 18:00
Denna kväll drabbar POMEROL och ST EMILION samman. Dessa 2 populära appellationer i Bordeaux representeras av Chateau Pomeaux och Chateau Franc Patarabet.
En provning för dig som förstår och uppskattar gedigna viner gjorda med precision, kraft och som kan lagras flera år till perfektion.Chateau Pomeaux 2019
Chateau Pomeaux 2018
La Fleur Pomeaux 2011
Chateau Franc Patarabet 2020
Chateau Franc Patarabet 2021
Chateau Franc Patarabet Cuvée Leopold 2016
1.050 kronor / Entrecote med pommes och BearnaiseMallorcas vinhistoria startade tusentals år innan romarna spred vinet över Europa. Med 40 unika druvor har man idag en helt egen smakprofil som placerat den lilla ön på den internationella vinkartan. Idag finns det 125 bodegas som producerar viner och 10 talet av dem har fått 90-97 poäng av "vingurun" Robert Parker. Kom och prova 5 topp-viner på sina unika druvor och en smaktallrik med Mallorkinska inslag. 775 kr. Provningen leds av Rolf Olofsson som kontinuerligt besöker Mallorcas vingårdar och provar nya viner. Barrique är restaurangen i Sverige med flest viner från mallorca.
Med världens bästa matvin Lambrusco och mycket mer
Tillhör du dem som antingen inte kan nämna ett enda vin från denna region eller kanske har svåra minnen från ungdomens sötsliskiga Lambrusco. Då har du chansen att uppleva något helt annat och prova viner som verkligen matchar den fantastiska maten. Vi kommer prova både tre olika riktiga Lambrusco och tre andra viner, alla från lokala druvor. Regionens invånare har alltid fattat vad riktig Lambrusco är, ett torrt och lätt mousserande vin på någon av de röda druvorna i Lambruscofamiljen, ett matvin utan konkurrens som serveras svalt till någon av regionens alla specialiteter, som parmaskinka, parmesan, spaghetti bolognese, etc. Ett vin som perfekt glider igenom en hel meny och matchar alla tänkbara rätter.
Vi kommer denna kväll att prova viner från en producent, TerraQuilia, belägen i höjdområdena söder om Modena, den äkta balsamvinägerns hemstad.
TerraQuilia är en relativt ny producent som startade för 20 år sen med ambitionen att gå tillbaka till rötterna med minimal intervention i vingårdarna och vineriet. Man jobbar traditionellt med naturlig jäst och långsamma jäsprocesser, s.k. ”metodo ancestrale”, dvs vinerna buteljeras med visst restsocker och får jäsa klart på flaskan.
Vinerna från TerraQuilia vi provar denna kväll tillsammans med lokala matspecialiteter från denna region är:-
Sanrosé Zero 2022, mousserande vin på Sangiovese
-
Terrebianche col fondo 2020, mousserande vin på Pignoletto och Trebbiano (ej degorgerat).
-
Il Nativo Ancestrale 2020, mousserande vin på Pignoletto och Trebbiano (degorgerat efter 36 mån på jästfällningen)
-
Falcorubens col fondo 2019, Lambrusco Grasparossa med lång lagring på flaska (ej degorgerat)
-
Falconero Zero 2019, Lambrusco Grasparossa med lite Malbo Gentile, lång lagring på jästfällningen och degorgerat.
-
Falconero di Monte Alfonso 2018, Lambrusco Grasparossa med lite Malbo Gentile från Terraquilias bästa vingård på hög höjd. Ej degorgerat.
6 viner och en smaktallrik 795 kr
Eventuellt kan det i tillägg till dessa viner dyka upp någon överraskning, den som kommer får se…-
Klassiska viner från klassisk mark som nu är bättre än någonsin
6 utvalda toppviner & entrecote 995 kr.
Toscana är ett av Italiens mest historiska vinområden, med Chianti Classico och Brunello di Montalcino i spetsen. Dessutom har så kallade super-toscanare på Bordeaux-druvor mer i modern tid bidragit med några verkliga ikonviner som Masseto, Ornellaia och Sassicaia. Umbrien, som går under namnet ”Italiens gröna hjärta” är för de flesta lite av en vit fläck när det gäller vin, trots att ett av Italiens mest spännande röda viner, baserade på druvan Sagrantino, kommer härifrån.
Vinerna från regionen är nu bättre än någonsin, men det går fortfarande göra fynd. Denna kväll går vi därför loss på ett antal grymma röda viner från olika delar av Toscana och Umbrien. Vinerna håller riktigt hög klass och representerar något av det bästa regionen har att erbjuda. Till detta kör vi en smaktallrik som ackompanjerar vinerna.
Vinerna vi provar denna kväll är preliminärt följande (PI=Privatimport, TS= Tillfälligt sortiment Systembolaget):-
Montecalvi Chianti Classico, 2021 (PI ca 270 kr)
-
Le Ragnaie Brunello di Montalcino, 2019 (TS 23 aug 699 kr)
-
Brancaia Ilatraia, 2020 (TS 23 aug 559 kr)
-
Pacina, 2015 (TS 269 kr)
-
Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano, 2019 (TS 299 kr)
-
Arnaldo Caprai Collepiano Montefalco Sagrantino, 2019 (PI ca 480 kr)
-
Vinprovningar
Hej, är du intresserad av våra provningar? Nedan hittar du våra planerade provningar. Är du intresserade av att komma på en eller flera av dem klickar på boka knappen och anger vilken eller vilka provningar det gäller och hur många personer ni blir. Vill du ha löpande info om alla våra kommande provningar och event går du längst ner på sidan till sidfoten och anmäler dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev.
Är du intresserad av våra vinresor kan du maila till olofsson@barrique.nu och lämna dina kontaktuppgifter och gärna berätta några rader om ditt vinintresse så skickar vi mer information.
Våra aktuella provningar
Piemonte med viner från demonproducenten Luca Ferrari
17 september kl 18:00
Denna kväll provar vi Italienska viner från en ung men redan legend;
Luca Ferraris i Piemonte.
Allt han producerar blir till GULD!
Sensazioni. 100% Viognier. En svårbemästrad druva som Luca pressar till fulländning.
Barbera d´Asti DOCG ”Del Martin” 2022. En elegant Barbera av högsta klass.
Barbera d´Asti DOCG Superiore ”La Regina” 2021. Ett hyllat fullblod.
Superiore innebär utvalda druvor, längre tid på ekfat och högre alkoholhalt.
Vilda frukter, sammetslent och fullt av karaktär.
Opera Prima Ruché DOCG 2020. En av Jonas absoluta favoriter.
Ruché druvan har en fantastisk smakdimension med röda bär likt de bästa Pinot Noir vinerna tillika kritikerrosat av många! Garanterat en ny smakupplevelse.
Strålande till maten eller att bara njuta av ett glas på terrassen i lugn och ro.
Barbera d´Asti DOCG ”Tinella” Superiore 2020. Ännu ett hyllat vin från Galarin i Piemonte. 5% Freisa makes it SMOOOTH!!
5 viner med Barriques berömda löjromsstrutar och en krämig kantarell-risotto
795 kr
Sydafrikanska toppviner med Jonas Gullberg, Svenska Vinbolaget.
1 oktober 18:00
”Sydafrika som vinland har gått från klarhet till klarhet de senaste årtiondena. Vi kommer att prova röda och vita viner producerade av prisbelönta producenter från olika delar av detta underbara land”.
Jonas Gullberg Svenska vinbolaget
Denna kväll korkar Jonas upp 6 olika viner och Barrique serverar en två-rätters meny.
3 vita:
Viognier 2020 från Lazanou Organic Wines
Chenin Blanc, Touch of Oak 2020 från Rijks
Chardonnay 2019, Guldmedalj i Chardonnay Challenge, från Lazanou Organic Wines
3 röda
Från Chamonix Wine Farm i Franschhoek provar vi 3 av deras toppviner:
Feldspar Pinot Noir
Rouge, en underbar blend i Bordeaux-stil
Troika, en fullblodsblend.
6 viner och en 2-rätters meny 845 kr
Toast Skagen och Boeuf Bourguignon med tryffelpotatispuré
Sydafrikanska toppviner med Jonas Gullberg, Svenska Vinbolaget.
3 oktober 18:00
”Sydafrika som vinland har gått från klarhet till klarhet de senaste årtiondena. Vi kommer att prova röda och vita viner producerade av prisbelönta producenter från olika delar av detta underbara land”.
Jonas Gullberg Svenska vinbolaget
Denna kväll korkar Jonas upp 6 olika viner och Barrique serverar en två-rätters meny.
3 vita:
Viognier 2020 från Lazanou Organic Wines
Chenin Blanc, Touch of Oak 2020 från Rijks
Chardonnay 2019, Guldmedalj i Chardonnay Challenge, från Lazanou Organic Wines
3 röda
Från Chamonix Wine Farm i Franschhoek provar vi 3 av deras toppviner:
Feldspar Pinot Noir
Rouge, en underbar blend i Bordeaux-stil
Troika, en fullblodsblend.
6 viner och en 2-rätters meny 845 kr
Toast Skagen och Boeuf Bourguignon med tryffelpotatispuré
Pomerolviner från 2 slott i östra Bordeaux
15 oktober 18:00
Denna kväll drabbar POMEROL och ST EMILION samman. Dessa 2 populära appellationer i Bordeaux representeras av Chateau Pomeaux och Chateau Franc Patarabet.
En provning för dig som förstår och uppskattar gedigna viner gjorda med precision, kraft och som kan lagras flera år till perfektion.
Chateau Pomeaux 2019
Chateau Pomeaux 2018
La Fleur Pomeaux 2011
Chateau Franc Patarabet 2020
Chateau Franc Patarabet 2021
Chateau Franc Patarabet Cuvée Leopold 2016
1.050 kronor / Entrecote med pommes och Bearnaise
Mallorcas exotiska druvor
Mallorcas vinhistoria startade tusentals år innan romarna spred vinet över Europa. Med 40 unika druvor har man idag en helt egen smakprofil som placerat den lilla ön på den internationella vinkartan. Idag finns det 125 bodegas som producerar viner och 10 talet av dem har fått 90-97 poäng av "vingurun" Robert Parker.
Kom och prova 5 topp-viner på sina unika druvor och en smaktallrik med Mallorkinska inslag. 775 kr. Provningen leds av Rolf Olofsson som kontinuerligt besöker Mallorcas vingårdar och provar nya viner. Barrique är restaurangen i Sverige med flest viner från mallorca.
Emilia Romagna . Med världens bästa matvin Lambrusco och mycket mer
Tillhör du dem som antingen inte kan nämna ett enda vin från denna region eller kanske har svåra minnen från ungdomens sötsliskiga Lambrusco. Då har du chansen att uppleva något helt annat och prova viner som verkligen matchar den fantastiska maten. Vi kommer prova både tre olika riktiga Lambrusco och tre andra viner, alla från lokala druvor. Regionens invånare har alltid fattat vad riktig Lambrusco är, ett torrt och lätt mousserande vin på någon av de röda druvorna i Lambruscofamiljen, ett matvin utan konkurrens som serveras svalt till någon av regionens alla specialiteter, som parmaskinka, parmesan, spaghetti bolognese, etc. Ett vin som perfekt glider igenom en hel meny och matchar alla tänkbara rätter.
Vi kommer denna kväll att prova viner från en producent, TerraQuilia, belägen i höjdområdena söder om Modena, den äkta balsamvinägerns hemstad.
TerraQuilia är en relativt ny producent som startade för 20 år sen med ambitionen att gå tillbaka till rötterna med minimal intervention i vingårdarna och vineriet. Man jobbar traditionellt med naturlig jäst och långsamma jäsprocesser, s.k. ”metodo ancestrale”, dvs vinerna buteljeras med visst restsocker och får jäsa klart på flaskan.
Vinerna från TerraQuilia vi provar denna kväll tillsammans med lokala matspecialiteter från denna region är:
-
Sanrosé Zero 2022, mousserande vin på Sangiovese
-
Terrebianche col fondo 2020, mousserande vin på Pignoletto och Trebbiano (ej degorgerat).
-
Il Nativo Ancestrale 2020, mousserande vin på Pignoletto och Trebbiano (degorgerat efter 36 mån på jästfällningen)
-
Falcorubens col fondo 2019, Lambrusco Grasparossa med lång lagring på flaska (ej degorgerat)
-
Falconero Zero 2019, Lambrusco Grasparossa med lite Malbo Gentile, lång lagring på jästfällningen och degorgerat.
-
Falconero di Monte Alfonso 2018, Lambrusco Grasparossa med lite Malbo Gentile från Terraquilias bästa vingård på hög höjd. Ej degorgerat.
6 viner och en smaktallrik 795 kr
Eventuellt kan det i tillägg till dessa viner dyka upp någon överraskning, den som kommer får se…
Toscana - Klassiska viner från klassisk mark som nu är bättre än någonsin
Toscana är ett av Italiens mest historiska vinområden, med Chianti Classico och Brunello di Montalcino i spetsen. Dessutom har så kallade super-toscanare på Bordeaux-druvor mer i modern tid bidragit med några verkliga ikonviner som Masseto, Ornellaia och Sassicaia. Umbrien, som går under namnet ”Italiens gröna hjärta” är för de flesta lite av en vit fläck när det gäller vin, trots att ett av Italiens mest spännande röda viner, baserade på druvan Sagrantino, kommer härifrån.
Vinerna från regionen är nu bättre än någonsin, men det går fortfarande göra fynd. Denna kväll går vi därför loss på ett antal grymma röda viner från olika delar av Toscana och Umbrien. Vinerna håller riktigt hög klass och representerar något av det bästa regionen har att erbjuda. Till detta kör vi en smaktallrik som ackompanjerar vinerna.
Vinerna vi provar denna kväll är preliminärt följande (PI=Privatimport, TS= Tillfälligt sortiment Systembolaget):
-
Montecalvi Chianti Classico, 2021 (PI ca 270 kr)
-
Le Ragnaie Brunello di Montalcino, 2019 (TS 23 aug 699 kr)
-
Brancaia Ilatraia, 2020 (TS 23 aug 559 kr)
-
Pacina, 2015 (TS 269 kr)
-
Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano, 2019 (TS 299 kr)
-
Arnaldo Caprai Collepiano Montefalco Sagrantino, 2019 (PI ca 480 kr)
6 utvalda toppviner & entrecote 995 kr.
Piemonte med viner från demonproducenten Luca Ferarri
2 oktober kl 18:00
Denna kväll provar vi Italienska viner från en ung men redan legend;
Luca Ferraris i Piemonte.
Allt han producerar blir till GULD!
Sensazioni. 100% Viognier. En svårbemästrad druva som Luca pressar till fulländning.
Barbera d´Asti DOCG ”Del Martin” 2022. En elegant Barbera av högsta klass.
Barbera d´Asti DOCG Superiore ”La Regina” 2021. Ett hyllat fullblod.
Superiore innebär utvalda druvor, längre tid på ekfat och högre alkoholhalt.
Vilda frukter, sammetslent och fullt av karaktär.
Opera Prima Ruché DOCG 2020. En av Jonas absoluta favoriter.
Ruché druvan har en fantastisk smakdimension med röda bär likt de bästa Pinot Noir vinerna tillika kritikerrosat av många! Garanterat en ny smakupplevelse.
Strålande till maten eller att bara njuta av ett glas på terrassen i lugn och ro.
Barbera d´Asti DOCG ”Tinella” Superiore 2020. Ännu ett hyllat vin från Galarin i Piemonte. 5% Freisa makes it SMOOOTH!!
5 viner med Barriques berömda löjromsstrutar och en krämig kantarell-risotto
795 kr
Wine Makers Dinner med Merryvale Estate
16 oktober 18:00
Finbesök från USA av exportchefen Mandy Nash.
Mandy som representerar Merryvale Vineyards.från St Helena i Napa Valley kommer till Barrique och visar upp alla sina viner.
Merryvale har sedan starten varit en av USA:s bästa producenter av Chardonnay (extremt fruktiga) och deras röda viner är också av det fylligare slaget. Med stöttepelare som Bill Harlan (mannen bakom ikonvinet Harlan Estate) och Michel Rolland så fick Merryvals en drömstart i mitten av 1980-talet.
Vi provar alla toppvinerna från Merryvale och även några från deras systergård Starmont.
(2:a vinet) som snittar 88-92p.
Totalt 8 viner tillsammans med en 4 rätters meny.
Dessutom har du chansen att få prova deras två prestigeviner ”Silhouette” och ”Profile”.
10 cl för 200 respektive 250 kronor.
Menyn:
Vi startar med en fatlagrad Sauvignon Blanc från Starmont.
Tillsammans med våra löjromsstrutar vid ankomst
Vi fortsätter med 2 Chardonnay viner tillsammans med Karl-Johanssvampravioli med brynt smör, rostade hasselnötter färskriven parmesanost,
En halstrad torskrygg med potatispuré, smörfrästa kantareller och rödvinssky
2 st Pinot noir viner
Grillad entrecote med potatiskrokett och tryffelsås
3 viner – 1 Merlot och 2 olika cabernetviner
8 olika viner och en 4 rättersmeny
1.295 kr.
Efter middagen finns möjligheten att köpa ett glas 10 cl med Siluette eller / och Profile
10 cl för 250kr respektive 200 kr glaset.